Pages

♥♥♥LadY dAyanA♥♥♥

♥♥♥LadY dAyanA♥♥♥

Sunday, April 25, 2010

hometown+asam pedas+cheese kek

Assalammualaikum...lame x menc0ret kt sini...baru balik bercuti dari melaka..my lovely hometown..bestnye..3 hari duk ruma rase terubat rindu ngan family..dapat makan masakan mama..ikan parang masak asam pedas....slurrpp...org melaka memang terkenal ngan asam pedas...memang meletup...nyummy...huhu..nak taw resipi asam pedas yg memang meletop khas dr melaka ni..haa...ape kate rujuk kat bawah ni..heheheh...!!

IKAN PARANG MASAK ASAM PEDAS




BAHAN-BAHAN (1 FAMILY)


1 ekor ikan parang (ikan lain pon boleh)

Bahan kisar:-

5 biji bawang merah

15 biji cili kering

1/2 in halia

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

1/4 sudu teh lada hitam

1/2 in kunyit hidup

5 ulas bawang putih

Bahan tumis:-

- 1/2 bawang besar-hiris

- 1/4 sudu teh biji sawi

- 1/4 sudu teh halba

- 2 tangkai daun kari

-air asam jawa secukupnya

-air secukupnya

- 1 biji tomato-potong2

- 5 biji kacang bendi

- 1 serai-diketuk

- 1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya

- minyak masak

- garam dan gula jika suka

Cara-cara :
 
1.panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
2.masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
3.masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan. konfom sedap..x rugi punyer...
 
 
CHEESE CAKE
 
Urm...tetibe aritu rase cam nk buat kek je...so nk tryla kek yg xpenah dibuat....terpikir  nk buat cheese kek rsipi dari sorang kwn...urm...memang sodap!!...korang nak try??check it out~~
Bahan2 untuk membuat base cheese cake:                                               



BAHAN-BAHAN BASE CHEESE CAKE:


2 sudu besar butter(dicairkan)

biskut (hancurkan,tumbuk atau diblend)

1 sudu besar gula

BAHAN2 MEMBUAT CHEESE KEK:

1/3 cawan lemon juice

230 gram sour cream

600 gram cream cheese (suhu bilik)

2 biji kuning telur

1 cawan icing sugar(atau blend kering gula pasir)-leh gantikan dengan 1 cawan condensed milk

1/2 cawan whipping cream

4 sudu teh gelatin halal(guna mengikut arahan yang tertera di pack)


Cara2 membuatnya:

1. Pukul cream cheese. Bila dah lembut masukkan icing sugar... pukul hingga sebati...

2. Kemudian masukkan kuning telur. Pukul hingga kuning telur sebati dengan adunan...

3. Masukkan sour cream + whipping cream + lemon juice... Pukul rata.

4. Then masukkan gelatin.. Pukul hingga betul2 sebati...

5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah letak biscuit sebagai base tadi....

6. Chill in freezer or refrigerate it. (semalaman)

7. Kuarkan cheese cake dr fridge then blh la sapukan black jam or letak buah-buahan  kat atasnya...

8. Makanla.....


 
 
 

0 comments:

sweEt sOngS..